Szybkie ciasto dyniowe to dla mnie idealny jesienny deser. Przepis na ten pyszny chlebek jest bardzo prosty

Dodano:
Dyniowy chlebek Źródło: Shutterstock / JeniFoto
To bajecznie puszyste ciasto to u mnie nie tylko deser lub podwieczorek, ale też słodka przekąska na zdrowe drugie śniadanie. Chlebek dyniowy z mojego przepis wychodzi miękki, wilgotny i pięknie wyrasta.

Chlebek dyniowy to jedna z kilku wersji słodkich wypieków, które królują u mnie jesienią. Przygotowanie ciasta nie wymaga użycia miksera i wyrabiania na stolnicy. Jeżeli masz gotowe purée dyniowe, to możesz skrócić czas przygotowania przepysznego deseru do zaledwie 10 minut. Potem zostaje już tylko pieczenie, podczas którego po domu niesie się cudowna woń korzennych przypraw.

Od kilku lat robię domowe purée z dyni, które wykorzystuję nie tylko jako dodatek do ciast, ale także kremów, którymi przekładam domowe wypieki. W poniższym przepisie znajdziesz dokładne instrukcje, dzięki którym zrobisz domowe purée z dyni. Dyniowe purée możesz przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i poddać pasteryzacji.

Jak zrobić pyszny chlebek dyniowy?

Do chlebka dyniowego polecam użyć słodkiej dyni hokkaido lub piżmowej. Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie domowego purée z dyni, to możesz kupić je w wielu sklepach. Bardzo ważne jest, żeby składniki ciasta miały temperaturę pokojową.

Mając gotowe suche i mokre składniki, wystarczy połączyć je ze sobą, przełożyć do formy i upiec. Smak chlebka dyniowego wzbogacam przyprawami korzennymi oraz świeżym imbirem, a do dekoracji używam pestek dyni i orzechów pekan, które możesz zastąpić cynamonową „kruszonką” (sposób przygotowania znajdziesz pod przepisem).

Przepis: Chlebek dyniowy

To dyniowe ciasto nie ma sobie równych, wśród jesiennych słodkości. Podawaj jako deser lub przekąskę. Świetnie nadaje się również do śniadaniówki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
283 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki miąższu dyni
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżeczki mielonych goździków
  • sól

Do dekoracji:

  • 1/2 szklanki orzechów pekan
  • 2 łyżki łuskanych pestek dyni

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie dyniPozbawiony skóry i pestek miąższ dyni pokrój w kostkę o boku 3-4 cm lub w grube plastry, przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika i upiecz do miękkości w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Robienie dyniowego puréePrzestudzony miąższ dyni zblenduj lub przetrzyj przez sitko. Z podanej ilości dyni otrzymasz 1 szklankę dyniowego purée. Wskazówka: dyniowe purée powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest wodniste, to odparuj nadmiar płynu, gotując zblendowaną dynię na średnim ogniu, często mieszając. W międzyczasie obierz i zetrzyj imbir na tarce o drobnych oczkach oraz roztop masło.
  3. Mieszanie suchych składnikówPrzesiej do miski mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Dodaj cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki i wymieszaj.
  4. Mieszanie mokrych składnikówDo przestudzonego purée z dyni wbij jajka, dodaj przestudzone masło, ekstrakt waniliowy oraz imbir i wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną.
  5. Łączenie mokrych i suchych składnikówPrzełóż mokre składniki do miski z suchymi składnikami i wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
  6. PieczenieFormę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i udekoruj pestkami dyni oraz orzechami pekan. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formę z chlebkiem dyniowym do piekarnika i piecz do suchego patyczka – 40-45 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Ciasto dyniowe możesz upiec również bez dodatków i przed podaniem udekorować cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.

Porada: ciasto dyniowe z powyższego przepisu możesz też upiec w małej tortownicy (średnica 20-22 cm), przekroić na dwa blaty i przełożyć np. marmoladą, kremem czekoladowym lub kremem z mascarpone.

Jak zrobić cynamonową „kruszonkę”?

Cynamonowa „kruszonka” to idealny dodatek nie tylko do chlebka dyniowego, ale także np. cynamonek i innych słodkich wypieków. Ma nieco inną konsystencję niż tradycyjna kruszonka, bo tworzy na wypiekach chrupiącą, twardą skorupkę. Możesz ją przygotować z 2 łyżek zimnego masła, 2 łyżek cukru oraz 2 łyżeczek mielonego cynamonu. Połącz wszystkie składniki, ugniatając dłońmi, a następnie wyłóż na wierzch chlebka dyniowego i upiecz zgodnie z powyższymi wskazówkami.

Opcjonalne dodatki do ciasta na chlebek dyniowy

Smak chlebka dyniowego możesz wzbogacić, dodając do ciasta np.:

  • smażoną skórkę pomarańczową lub świeżą skórkę otartą z cytryny i/lub pomarańczy;
  • mielone orzechy lub migdały (dodając mielone orzechy lub migdały, zmniejsz ilość mąki pszennej, np. dodając 1/2 szklanki mielonych orzechów, dodaj tylko 1 szklankę mąki pszennej);
  • 2-3 łyżki suszonych, kandyzowanych lub liofilizowanych owoców (ciężkie owoce suszone i kandyzowane obtocz przed dodaniem do gotowego ciasta w mące pszennej).
  • ekstrakt cytrynowy lub ekstrakt pomarańczowy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...